English version

urma2.gif (567 bytes)
Pro Natura
Despre Noi
Proiecte
Alatura-te noua
Cantece
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Retezat
Despre parc
Valoarea naturala
Probleme si amenintari
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Arii Protejate
Necesitatea AP
Definitii/Clasificari AP
AP in lume
AP in Romānia
Baza de date a AP
Amenintari asupra AP
Institutii & Organizatii
Legislatie
Documentatie
Galeria Foto
Opinii & Idei

urma2.gif (567 bytes)ONG-uri Mediu
Emailuri ONG
Adrese ONG
Publicatii
Resurse

Masivul Retezat, una dintre cele mai valoroase zone montane din Romānia, a fost recunoscut ca Parc National īnca din anul 1935, fiind astfel primul parc national legal constituit din tara noastra.

Localizare: Carpatii Meridionali 45*25'N - 22*45'E
Relief Glaciar - peste 80 lacuri glaciare
Cel mai mare lac glaciar din RO Bucura - 8,86ha
Cel mai adanc lac glaciar din RO Zanoaga - 29m
Inaltime maxima - 2509m Vf. Peleaga
Unitate de management: Administratia Parcului National Retezat - Str. Mihai Viteazu 10, Deva
Tel. 054 219746, 225199, 224649, 222481;
Fax 054 224599 E-mail: pnretezat@smart.ro

Localizat īn partea vestica a Romāniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege īn anul 1935. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejata numita "Gemenele". Valoarea universala a parcului a fost recunoscuta de programul Omul si Biosfera (MAB) al UNESCO īn 1979 prin includerea sa īn reteaua internationala a rezervatiilor biosferei. Relieful predominant glaciar - adāpostind peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adānc (Zānoaga 29m) si cel mai īntins (Bucura 8.86 ha.) - atrage an de an numerosi turisti īn special īn sezonul de vara. Cea mai mare padure naturala de amestec din Europa se afla la altitudini joase īn aria strict protejata. Vegetatia este bogata si datorita localizarii sale īntre diferite influente climatice, 5.2% plante endemice fiind prezente aici. Printre acestea Draba dorneri poate fi gasita numai pe o mica suprafata. Muntii Retezat reprezinta centrul genetic European pentru Poa si Hieracium. Populatii viabile de carnivore mari, incluzānd ursi bruni, lupi, rāsi, pisici salbatice, mistreti, caprior si capre negre populeaza zona, īmpreuna cu un mare numar de carnivore mici, inclusiv 8 specii de mustelide.

Zona centrala a parcului national este vizitata anual de aproximativ 10.000 de turisti. E bine de stiut ca in parc exista un regulament ce trebuie respectat. Vizitarea parcului se face numai pe potecile marcate, cmaparea este permisa numai langa cabana Pietrele, cabana Buta, langa refugiul Salvamont de la laculBucura si in Poiana Pelegii. Urmarirea respectarii regulamentului se face de catre administratia parcului, personalul silvic si custozii parcului.