English version

urma2.gif (567 bytes)
Pro Natura
Despre Noi
Proiecte
Alatura-te noua
Cantece
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Retezat
Despre parc
Valoarea naturala
Probleme si amenintari
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Arii Protejate
Necesitatea AP
Definitii/Clasificari AP
AP in lume
AP in Romānia
Baza de date a AP
Amenintari asupra AP
Institutii & Organizatii
Legislatie
Documentatie
Galeria Foto
Opinii & Idei

urma2.gif (567 bytes)ONG-uri Mediu
Emailuri ONG
Adrese ONG
Publicatii
Resurse

Protectie si educatie ecologica īn Parcul National Retezat
De la constituire membrii Pro Natura si-au propus sa activeze īn domeniul conservarii naturii si mai precis sa desfasoare actiuni de conservare a unor Arii Protejate, care presupun atāt activitati concrete, practice, cāt si lobby, focalizāndu-se incepānd din 1992 asupra Parcului National Retezat, Rezervatie a Biosferei sub egida UNESCO.
waste2.jpg (21362 bytes)In acest context Pro Natura a demarat in 1992 programul “Protectie si Educatie Ecologica īn Parcul National Retezat”, a carui desfasurare s-a asigurat an de an, avānd ca scop final constituirea unei structuri de management a parcului cu implicarea ONG-urilor.
Activitatile organizatiei au vizat aducerea parcului national la un nivel acceptabil pentru practicarea unui turism civilizat si controlat. Astfel, īn vara anului 1992 s-au strāns si depozitat, in locuri special amenajate, aproximativ 50 tone deseuri, a caror evacuare s-a finalizat cu sprijinul armatei īn 1994. Actiunea a realizat, pe lānga igienizarea totala a zonei alpine necesara practicarii unui turism civilizat si constientizarea turistilor, prin forta exemplului. Īncepand din anul 1993 s-a realizat controlul respectarii de catre turisti a normelor privind camparea, deseurile proprii, facerea focului, taierea jneapanului, autorizarea venind īn 1995 prin numirea custozilor P.N. Retezat (Pro Natura si Salvamont) de catre Comisia Monumentelor Naturii a Academiei Romāne.
plancard.JPG (63103 bytes)Pe lānga efectuarea unor patrule zilnice de supraveghere s-a realizat informarea si constientizarea turistilor prin discutii, miniconferinte, pliante, sondaje, discutii cu turistii si realizarea de panouri educativ-restrictive.
Constientizarea turistilor s-a extins si la publicul larg prin intermediul televiziunii, presei si rubricii saptamānale radiofonice, care au asigurat cresterea de la an la an a sustinatorilor Pro Natura.
Īn 1996, īn premiera pentru o zona montana din Romānia, s-a realizat pentru Retezat un sistem de evacuare a deseurilor bazat pe distribuirea de pungi ecologice si amplasarea de containere īn locuri special amenajate.
Datorita continuitatii programului si a succeselor īnregistrate, Pro Natura a castigat īncrederea factorilor de decizie (autoritati publice locale, institutii ale statului, agentii guvernamentale, reprezentanti ai sectorului economic), rangers.jpg (36945 bytes)organizatia colaborānd si fiind sprijinita de  acestia.
Ca rezultat major al colaborarii factorilor implicati, la initiativa Pro Natura si a Directiei Silvice Deva, s-a constituit īn 1996, prin ordinul Prefectului Judetului Hunedoara, Comisia Retezat pentru conservarea naturii si dezvoltarea durabila a zonei, care intruneste factorii implicati īn conservarea naturii din Parcul National Retezat.
De asemenea, in obtinerea de sprijin international pentru constituirea administratiei parcului, un rol hotarātor l-a avut lobby-ul comun īntreprins de Pro Natura si IUCN-Focal Point Romania. Promovarea Parcului National Retezat īn rāndurile expertilor IUCN a facut ca, īn urma vizitarii parcului de catre doi experti IUCN, Retezatul sa fie cuprins īn lucrarea "Best practice for Conservation Planning in Rural Areas". Aceasta a facilitat īn 1997 luarea īn considerare a parcului pentru desfasurarea unui proiect GEF (Global Environmental Facilities) al Bancii Mondiale, in vederea constituirii administratiei parcului.
Anul 1998 a reprezentat pentru Pro Natura o recunoastere a faptului ca īn Retezat functioneaza o structura voluntara de protectie, ce vizeaza managementul turistilor prin supravegherea respectarii regulamentului parcului national, educarea, informarea si constientizarea turistilor, functionarea unui sistem de evacuare a deseurilor si lucrari de amenajare locale.
Īn prezent a fost aprobata acordarea a 5.5 mil $ de catre GEF prin Banca Mondiala pentru managementul a trei zone pilot in Romānia,  īntre care si Parcul National Retezat. Pro Natura este implicata īn cadrul proiectului GEF pentru constituirea administratiei Parcului National Retezat, iar toate eforturile organizatiei sunt acum canalizate pentru a face din UNESCO Pro Natura un partener viabil pe termen lung pentru managementul Parcului National Retezat.
Programul derulat de UNESCO Pro Natura a primit īn 1998 premiul Henry Ford European Conservation Award, ca fiind cel mai bun program īn domeniul conservarii din Romānia.

urma2.gif (567 bytes) participa 30-80 voluntari anual
urma2.gif (567 bytes) in medie 2 patrule zilnic
urma2.gif (567 bytes) 15.000 de pliante distribuite anual
urma2.gif (567 bytes) 30 de pancarde montate
urma2.gif (567 bytes) 50 tone de deseuri evacuate
urma2.gif (567 bytes) sistem de evacuare a deseurilor
urma2.gif (567 bytes) constituirea Comisiei Retezat
urma2.gif (567 bytes) evaluarea turismului in parc

Sustinatori ai Programului
rec.jpg (2701 bytes)osf.gif (2295 bytes)
aidrom.gif (279 bytes)     lspn.gif (2524 bytes)mts.gif (1961 bytes) ford.gif (2804 bytes)OTT

Afla cum poti sustine si tu programul acesta >>>