English version

urma2.gif (567 bytes)
Pro Natura
Despre Noi
Proiecte
Alatura-te noua
Cantece
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Retezat
Despre parc
Valoarea naturala
Probleme si amenintari
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Arii Protejate
Necesitatea AP
Definitii/Clasificari AP
AP in lume
AP in România
Baza de date a AP
Amenintari asupra AP
Institutii & Organizatii
Legislatie
Documentatie
Galeria Foto
Opinii & Idei

urma2.gif (567 bytes)ONG-uri Mediu
Emailuri ONG
Adrese ONG
Publicatii
Resurse
AIA - Arie de Importanta Avifaunistica BR WHNS

R

AIA SPA SAC
arii de valoare deosebita pentru protectia si conservarea pasarilor

DESEMNARI


   Arii de o valoare deosebita pentru protectia si conservarea pasarilor, începând de la nivel mondial si mergând pâna la nivel national sau regional al unei tari. Criteriile pe baza carora se constituie aceste zone trebuie sa îndeplineasca anumite conditii si sa adaposteasca anumite specii rare sau periclitate.
  Ariile trebuie sa fie suficient de întinse pentru a permite populatiilor locale de pasari sa se autosustina din punct de vedere biologic, iar pasarilor migratoare sa le fie asigurate conditiile de existenta pe durata prezentei lor în regiunea respectiva. Este preferabil ca ariile sa se suprapuna (cel putin partial) peste zone deja protejate si daca este posibil sa se delimiteze de zonele înconjuratoare din punct de vedere al conditiilor de mediu.

Organisme Responsabile

  International - BirdLife International
  Programul IBA pentru identificarea si protectia habitatelor unor anumite specii de pasari a fost initiat în anul 1984 de catre Consiliul International pentru Protectia Pasarilor (ICBP), devenit în anul 1994 BirdLife International si a vizat într-o prima etapa identificarea si descrierea din punct de vedere avifaunistic a ariilor de importanta europeana.
  National - Societatea Ornitologica Româna (SOR)

 


  EN: IBA (Important Bird Area)

plancard.JPG (63103 bytes)

pie.gif (5435 bytes)

romania.gif (28396 bytes)

Galerie Foto

Analize

Localizare

Procedura de Desemnare

Ariile sunt identificate si descrise de catre SOR dupa o metodologie standard, formularul fiind trimis Programului IBA al BirdLife International.

Situatia la Nivel Mondial

în Europa au fost identificate pâna acum 2479 de arii de importanta avifaunistica, conform publicatiei ICBP, 1989 - Arii de Importanta Avifaunistica din Europa.

Situatia in Romania

  Au fost identificate un numar de 59 de Arii de Importanta Avifaunistica (Anexa 3) de catre SOR. (SOR, Buletin A.I.A. nr.1/decembrie 1994)