English version

urma2.gif (567 bytes)
Pro Natura
Despre Noi
Proiecte
Alatura-te noua
Cantece
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Retezat
Despre parc
Valoarea naturala
Probleme si amenintari
Galeria Foto

urma2.gif (567 bytes)
Arii Protejate
Necesitatea AP
Definitii/Clasificari AP
AP in lume
AP in Romānia
Baza de date a AP
Amenintari asupra AP
Institutii & Organizatii
Legislatie
Documentatie
Galeria Foto
Opinii & Idei

urma2.gif (567 bytes)ONG-uri Mediu
Emailuri ONG
Adrese ONG
Publicatii
Resurse
Definitii si Clasificari ale Ariilor Protejate
sistemul de clasificare al IUCN - The World Conservation Union

    La baza constituirii ariilor protejate a stat in primul randul faptul ca acestea satisfac nevoi ale oamenilor. Din necesitatea ariilor protejate au rezultat o varietate de tipuri de arii protejate, care se diferentiaza in principal functie de gradul de protectie (sau gradul permis al interventiei umane) si functie de scopul ariei protejate.
    S-au constituit astfel arii protejate care protejeaza cele mai naturale zone de pe glob, in care interventia omului este aproape inexistenta, dar si zone in care interventia omului este prezenta, cum e cazul peisajelor modificate ce au o importanta peisagistica si culturala deosebita.
    Asfel, forul care si-a propus sa rezolve aceasta problema dificila a fost Uniunea Internationala de Conservarea Naturii (IUCN – The World Conservation Union) care prin misiunea sa  avea competenta necesara sa o faca. IUCN īncearca sa influenteze, sa īncurajeze si sa asiste societatile din toata lumea pentru conservarea integritatii si diversitatii naturii si pentru a asigura ca orice utilizare a resurselor naturale este echitabila si durabila.
delta.jpg (5504 bytes)

CreastaCrai.jpg (5691 bytes)   Un sistem pentru definirea si clasifi- carea ariilor protejate a rezultat ca urmare a activitatii desfasurata de IUCN īn acest domeniu timp de aproape un sfert de secol. Acest sistem a fost adoptat de catre guverne si explicat prin linii directoare.
    In prezent categoriile IUCN sunt raspandite in intreaga lume si sunt luate drept referinta in orice dezbateri privind ariile protejate. Scopul acestui sistem de definire si clasificare a ariilor protejate este acela de a contribui la cresterea gradului de īntelegere a tuturor celor interesati a diferitelor categorii de arii protejate.

o Istoricul aparitiei categoriilor de
   management ale ariilor protejate
o Concepte fundamentale asupra
   dezvoltarii sistemului IUCN
o Baza pe care s-a dezvoltat sist. IUCN
o Aplicarea Categoriilor IUCN
Categoriile de management IUCN
  Ia  - Rezervatie Naturala Stricta
  Ib  - Arie Naturala Salbatica
  II   - Parc National
  III  - Monument Natural
  IV - Arie de Gestionare a Habitat./Spec.
  V  - Peisaj Terestru/Marin Protejat
  VI  - Arie Protejata cu Resurse
         Gestionate
Desemnari Internationale
  BR   - Rezervatie a Biosferei
  WHNS - Sit al Patrimoniului Mondial
  R - Zona Ramsar
  AIA  - Arie de Importanta Avifaunistica
  SPA - Arie de Protectie Speciala
  SAC - Arie Speciala de Conservare

Dinu Lazar Photo

    Principiul central pe care se bazeaza liniile directoare este acela ca ariile protejate trebuie sa fie definite de obiectivele lor de management, nu de titlul ariei si nu de eficienta managementului īn īndeplinirea respectivelor obiective. Problema eficientei management-ului trebuie desigur luata in considerare, dar ea nu este vazuta ca un criteriu de categorisire.
Vom prezenta astfel traducerea lucrarii "Liniile directoare pentru categoriile de management ale ariilor protejate" realizata de catre IUCN.
    Se spera ca aceste linii directoare sa fie utilizate pe scara larga de catre toti cei implicati īn procesul declararii de noi arii protejate si in revizuirea celor existente. Ele sunt proiectate pentru a forma o baza utila pentru crearea planurilor sistemelor nationale de arii protejate. Trebuie subliniat faptul ca aceste linii directoare nu sunt mecanismul “de conducere” pentru guverne sau organizatii īn procesul de decidere a scopurilor ariilor protejate potentiale. Ariile protejate trebuie sa fie declarate pentru a īndeplini obiectivele conforme cu scopurile si cerintele nationale, locale sau private (sau un amestec al acestora) si numai dupa aceea “etichetate” cu o categorie IUCN corespunzatoare obiectivelor de management. Aceste categorii au fost elaborate pentru facilitarea comunicarii si informarii, si nu pentru a conduce sistemul.